Vachtverzorging

Het regelmatige onderhoud van de vacht bestaat uit een borstelbeurt met een eenvoudige haren borstel. Dat is meteen een goede gelegenheid om de hond even helemaal na te kijken op wondjes, teken en dergelijke. Teken zijn eenvoudig met een z.g. tekentang te verwijderen.

 

Een Border Terriër moet in het algemeen twee keer per jaar geplukt worden. Dit betekent dat u met  vinger en duim plukje voor plukje het dode haar eruit trekt. Wanneer de vacht echt plukrijp is, zal de hond er beslist niets van voelen! Of de vacht plukrijp is kunt u testen door een plukje haar tussen duim en wijsvinger te nemen en met de groeirichting mee te trekken. Als het haar gemakkelijk loslaat, kunt u de hond plukken. Als u vindt, dat het haar toch nog te vast zit, probeert u het dan na een week gewoon nog eens. Waar het op aankomt, is dat u de hele bovenvacht (met uitzondering van snor, wenkbrauwen en baardje - het zogenoemde garnituur) met vinger en duim verwijdert. Gebruik dus nooit een schaar! De enige plaats waar dit wel is toegestaan, zijn de buik, die vaak te gevoelig is om het haar te plukken, en de voeten. Als u het goed doet en de vacht werkelijk rijp is, staat de hond na klaring van het karwei letterlijk in zijn hemd: alleen de ondervacht is nog over. Ook de haren in de oren moeten eruit geplukt worden. Na ongeveer twee weken haalt u alle overgebleven sprietjes van de oude vacht eruit.

De Nederlandse Border Terrier Club organiseert ieder jaar twee trimdagen waar de hele familie de kneepjes van het vak kan leren.

(overgenomen van de Nederlandse Border Terrier Club, www.borderterrier.nl )

Een keer dat ik Sjors plukte heb ik foto’s gemaakt.

                                                             

Sample Image           Sample Image          Sample Image

 

Sample Image        Sample Image        Sample Image

 

Sample Image        Sample Image