Sport

Ik probeer altijd zo veel mogelijk te doen met mijn honden. Zo kun je honden lichamelijk en geestelijk gezond houden. Zelf vind ik het natuurlijk ook heerlijk om bezig te zijn met ze. Borders zijn heerlijke actieve honden die je heel veel kunt leren. Als je “even” oefent kunnen ze bijna alles.

 

Agility / behendigheid:
Sjors:  

Sjors vind het heerlijk om te doen, hij is erg enthousiast en laat zich goed sturen. Hij wil hard werken en neemt alle toestellen probleemloos. We hebben een paar jaar wedstrijden gedraaid, dat ging super, en we hadden er allebei veel plezier in. In het jaar 2008 hebben   we nog wel lekker getraind maar geen wedstrijden meer gedaan. In 2009 stopt Sjors met  de behendigheid, hij mag met vroeg “pensioen”.

Faya:

Met Faya zijn we wel begonnen met lessen, maar het ging heel anders dan bij Sjors. Faya wil niet zo graag erg hard werken. Ze vond het leuk om te doen, maar als we het niet deden was het ook goed. We hebben wel een wedstrijdje gelopen, maar strakke tijden werden het niet. Daarom doet Faya geen behendigheid meer.

Kiki:  

In het voorjaar van 2009 begonnen met Kiki. We hebben nog niet veel lessen gehad, maar ze vindt het geweldig. Ze heeft binnen now-time alles door en blaft van enthousiasme. Zonder aarzelen neemt ze al de schutting en de katteloop, met de wip helpen we nog een beetje. Als dit zo door gaat kan ik haar straks niet meer bijhouden.

 

Racen:
Informatie hier over kun je vinden op de website van de racende terrier: www.terrierclub.nl

Sjors: 

Na verschillende pogingen met Sjors heb ik het racen met hem opgegeven. Hij vind het erg leuk om aan de zijlijn te gaan staan blaffen, maar racen ho maar. Hij gaat vaak maar tot halverwege de baan en komt dan weer terug.

Faya:

Zij vind het racen geweldig. Met andere dingen is het moeilijk om haar te motiveren, maar met het racen is ze een van de snellere. Ze geeft echt alles dan. Schitterend om haar dan zo te genieten.

Kiki:

Kiki heeft nu nog maar 1 keer geracet, na een hele kleine aarzeling in het begin had ze het vlug door en racete ze de hele baan rond. We zijn benieuwd naar een volgende keer.

 

Werken:
Informatie hierover kun je vinden op de website van de werkende terrier: www.terrierclub.nl

Sjors:  

Met Sjors ben ik regelmatig naar de werkende terrier gegaan, en hij vind het geweldig. Ook dan wil hij graag werken. Sjors heeft zijn WHC 1 en 2 certificaten gehaald. Tevens heeft hij een aantal wedstrijden van de Werkende Terrier mee gedaan. Bij de voorjaarswedstrijd van 2004 wist hij winnaar te worden. Bij het Multi Purpose Festival van 2008 wist mijn knappe vent Dagwinnaar te worden van alle terriers. Een geweldige prestatie waar ik bijzonder  trots op ben.

Faya:

Werken kan Faya uitstekend. Dan is ze een harder werker, en hoef je haar praktisch niet te motiveren. Ze vindt het echt geweldig, en je herkend haar dan niet terug. Ze heeft een zeer goed instinct en voert de proeven erg goed uit. In 2007 wist ze op het Multi Purpose Festival reserve dagwinnaar te worden. In 2008 werd ze beste ervaren border terrier teef te worden.

Kiki:

Voor Kiki is het nog allemaal redelijk nieuw. We zijn ondertussen een paar keer geweest, en ze pakt het erg goed op. Ze is in ieder geval razend enthousiast. Bij het MPF van 2008 wist ze 2e te worden bij de onervaren border terrier teven.

 

Gedrag & Gehoorzaamheid:
Sjors heeft netjes alle cursussen door gelopen. Hij was er erg goed in en na een tijdje trainen wist hij zijn officiële G&G1 diploma te halen. In het begin hebben we ook wedstrijden gelopen, dat ging best verdienstelijk. Dat jaar hadden we genoeg punten verzameld om mee te mogen doen met de Nederlandse Kampioenschappen. Helaas had hij op die dag zijn echte “border”karakter aan gezet, en haalde we geen mooie plaatsing. Toch ben ik er trots op dat we zover gekomen waren.
Faya heeft maar een paar cursussen gevolgd. Ze deed het aardig, maar het ging allemaal niet vanzelf. Voor wat ik wil luistert ze prima, dus plagen we haar er verder niet mee. 
Kiki heeft geen cursus gevolgd, maar ze luistert prima. Ondertussen heb ik ook meer ervaring gekregen, en ze pakt alles zo snel en makkelijk op dat we het niet nodig vonden om naar cursus te gaan.

UV - test (= UithoudingsVermogen - Test)
Sjors heeft in het voorjaar van 2003 zijn officieel UV examen gehaald. Dit is 20 KM naast de fiets. Je fiets in een constant tempo, er zitten 2 verplichte stops in. Na de tocht is er nog een appél oefening en indien je hond nog voldoende attent actief is, is hij geslaagd.

 

Andere sporten
Zo kun je natuurlijk nog veel meer met je hond doen.
Flyball: Ook een populaire sport. Flyball gaat meer in team verband. De hond moet een aantal hordes nemen het (tennis)ballen apparaat bedienen de bal vangen en weer terug over de hordes. Met Sjors heb ik dit ook een tijdje gedaan. Hij was erg goed in het nemen van de hordes, maar hij had erg veel moeite met het vangen van de bal.
Doggy Dance: Word ook steeds populairder. Je leert je hond een aantal oefening die niet op de standaard G&G oefeningen lijken. Zoals bijvoorbeeld, tussen je benen door, rondje draaien, pootjes geven, op de achter benen lopen en noem maar op. Die oefeningen kunnen dan een soort dans worden die je dus samen met je hond op muziek uitvoert.
Met Sjors heb ik dit ook een tijdje gedaan. Hoewel het best aardig ging, konden we niet echt onze draai hierin vinden.
Frisbee: Je hond leert het vangen van een speciale honden frisbee en die terug brengen. Je kunt er ook een hele show van maken met speciale jumps en draaien. Zelf heb ik hier helemaal geen ervaring mee.
Breitensport: Is een beetje afgeleid van agility, maar toch anders, ook hier heb ik helemaal geen ervaring in.

Natuurlijk kun je zelf ook leuke activiteiten en spelletjes verzinnen voor je hond.